Koningsdag 2021

Op 27 april vieren we in Nederland én Hooglanderveen de verjaardag van onze Koning Willem-Alexander. In 2021 ontmoeten we elkaar helaas nog niet in de Dissel of op het Disselplein, maar met elkaar maken we toch een klein feestje met leuke activiteiten.

0Dagen0Uren0Minuten0Seconden

26 & 27 april

De alternatieve Koningsdag in Hooglanderveen

26 april
Koningsnacht Pubquiz

Maandagavond 26 april vindt de eerste online Koningsnacht Pubquiz plaats. Weet jij alles over oranje, ons koningshuis, de actualiteit, muziek, films en geschiedenis? Aanmelden kan hier! Aanvang 20.00u.

Programma
dinsdag 27 April

Volg de details van het programma op Facebook en Instagram en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

 • 09:00U - Vlag hijsen
  Locatie: st. Josephkerk

  Niet toegankelijk voor publiek i.v.m. coronamaatregelen

 • 10:30 - 12.30u Vossenjacht
  Leuk om samen met de kids te doen! Aanmelden via deze link

Ochtend

Als alternatief voor het welbekende kinderprogramma in de Dissel organiseert de Oranjevereniging dit jaar een Vossenjacht voor de kinderen in Hooglanderveen.

Middag

’s Middags komt er een draaiorgel naar Hooglanderveen en deelt de Oranjevereniging samen met de Zonnebloem tompoucen uit aan bewoners van Woonzorgcentrum St Jozef en cliënten van de Zonnebloem.

 • 13:00 - 15:00u Draaiorgel
  Locatie: rondom Woonzorgcentrum st. Jozef Hooglanderveen

Achtergrond
de Aubade en het vlagprotocol

Aubade Hooglanderveen

Muzikale opening
De aubade

Ieder jaar is er de Aubade en ook veel ‘Hooglanderveners’ zijn bereid om hiervoor iets eerder uit bed te komen op Koningsdag. Maar, wat is een Aubade nu precies? Een Aubade is van oorsprong een rituele opvoering van een muziek- of zangstuk, die plaatsvindt in de morgen (aube = morgen in het Frans). Vroeger was een Aubade een manier van hofmakerij. Een ridder zingt zijn geliefde toe. Het kenmerkende hiervan is dat de uitvoering in het openbaar gebeurt.

In Nederland hebben we op Koningsdag de traditie van de Aubade. Hierbij zingt het Nederlandse volk de koning toe. Helaas is het niet zo dat de koning ieder jaar bij ons in Hooglanderveen of Amersfoort aanwezig is om deze lofzang in ontvangst te nemen. Daarom treedt de plaatselijke (loco)burgemeester op als vertegenwoordiger van de koning. Muziekvereniging Animato geeft jaarlijks invulling aan deze muzikale opening van Koningsdag, waarbij ook het Wilhelmus en het Hooglanderveens Volkslied worden gespeeld en de vlag zal worden gehesen.

Hoe ‘heurt’ het eigenlijk?
Vlaginstructies

Als u de vlag wilt uithangen, mag u dat doen op alle dagen van het jaar. Bijvoorbeeld bij een feestelijke gebeurtenis als een huwelijk of het slagen voor een examen. Er is geen wet die vlaggen verbiedt of bepaalt hoe u moet vlaggen. U bent dus nooit strafbaar als u de vlag uithangt.

Wel zijn er gebruiken en regels (protocol) voor het uithangen van de vlag. Zo mag een gehesen vlag nooit de grond raken of het verkeer hinderen. Ook is het de gewoonte dat u de vlag niet laat hangen tussen zonsondergang en zonsopkomst. Wilt u de vlag ’s nachts wel laten hangen? Dan is het goed gebruik de vlag te verlichten, waardoor de kleuren goed zichtbaar zijn. Wilt u meer weten over het gebruik van de Nederlandse vlag? Of wilt u weten op welke bijzondere dagen het in Nederland gebruikelijk is te vlaggen? Bekijk dan de nationale vlaginstructie.

Op Koningsdag en op de verjaardagen van de leden van het Koninklijk Huis wordt de vlag uitgestoken met oranje wimpel. Bij alle andere gelegenheden wordt de vlag zonder oranje wimpel gevoerd.

© 2020 Oranjevereniging Hooglanderveen - Foto's RVD, Gemeente Amersfoort, Robin Utrecht en Sieger Homan