Koningsdag 2020

Op 27 April vieren we in Nederland én Hooglanderveen de verjaardag van onze Koning Willem-Alexander . Met elkaar maken we er ook dit jaar weer  een onvergetelijke dag van.

0Dagen0Uren0Minuten0Seconden

27 April

Koningsdag starten we traditioneel met de Aubade gevolgd door groot feest op het Disselplein.

26 april
Koningsnacht Pubquiz

Zondagavond 26 april vindt de eerste Koningsnacht Pubquiz plaats. Weet jij alles over oranje, ons koningshuis en de geschiedenis? Meld je team nu aan! Aanvang 20.00u in de Dissel.

Programma
maandag 27 April

We maken het hele programma van 2020 binnenkort bekend. Volg ons op Facebook en Instagram en blijf op de hoogte van het laatste nieuws.

 • 09:00U - Aubade
  Locatie: Zorgcentrum St. Jozef
 • 10:00 - 12.30u Kinderspelen
  Locatie: Disselplein / de Dissel

Ochtend

Na de aubade vinden er traditiegetrouw weer spelletjes voor de kinderen plaats in de Dissel.

Middag

Het middagprogramma speelt zich bij mooi weer af buiten op het Disselplein. Bij minder mooi weer verplaatsen we het programma naar de Dissel.

 • 14:00 - 17:00u Kleedjesmarkt
  Locatie: Disselplein
 • 14:00 - 19:00u Feest
  Locatie: Disselplein / de Dissel

  Met o.a.

  • Live muziek
  • Springkussens
  • Cupcake challenge
  • Een ‘Digitale’ speurtocht
  • Een loterij met prachtige prijzen
  • Fietstocht

Achtergrond
de Aubade en het vlagprotocol

Aubade Hooglanderveen

Muzikale opening
De aubade

Ieder jaar is er de Aubade en ook veel ‘Hooglanderveners’ zijn bereid om hiervoor iets eerder uit bed te komen op Koningsdag. Maar, wat is een Aubade nu precies? Een Aubade is van oorsprong een rituele opvoering van een muziek- of zangstuk, die plaatsvindt in de morgen (aube = morgen in het Frans). Vroeger was een Aubade een manier van hofmakerij. Een ridder zingt zijn geliefde toe. Het kenmerkende hiervan is dat de uitvoering in het openbaar gebeurt.

In Nederland hebben we op Koningsdag de traditie van de Aubade. Hierbij zingt het Nederlandse volk de koning toe. Helaas is het niet zo dat de koning ieder jaar bij ons in Hooglanderveen of Amersfoort aanwezig is om deze lofzang in ontvangst te nemen. Daarom treedt de plaatselijke (loco)burgemeester op als vertegenwoordiger van de koning. Muziekvereniging Animato geeft jaarlijks invulling aan deze muzikale opening van Koningsdag, waarbij ook het Wilhelmus en het Hooglanderveens Volkslied worden gespeeld en de vlag zal worden gehesen.

Hoe ‘heurt’ het eigenlijk?
Vlaginstructies

Als u de vlag wilt uithangen, mag u dat doen op alle dagen van het jaar. Bijvoorbeeld bij een feestelijke gebeurtenis als een huwelijk of het slagen voor een examen. Er is geen wet die vlaggen verbiedt of bepaalt hoe u moet vlaggen. U bent dus nooit strafbaar als u de vlag uithangt.

Wel zijn er gebruiken en regels (protocol) voor het uithangen van de vlag. Zo mag een gehesen vlag nooit de grond raken of het verkeer hinderen. Ook is het de gewoonte dat u de vlag niet laat hangen tussen zonsondergang en zonsopkomst. Wilt u de vlag ’s nachts wel laten hangen? Dan is het goed gebruik de vlag te verlichten, waardoor de kleuren goed zichtbaar zijn. Wilt u meer weten over het gebruik van de Nederlandse vlag? Of wilt u weten op welke bijzondere dagen het in Nederland gebruikelijk is te vlaggen? Bekijk dan de nationale vlaginstructie.

Op Koningsdag en op de verjaardagen van de leden van het Koninklijk Huis wordt de vlag uitgestoken met oranje wimpel. Bij alle andere gelegenheden wordt de vlag zonder oranje wimpel gevoerd.

© 2020 Oranjevereniging Hooglanderveen - Foto's RVD, Gemeente Amersfoort, Robin Utrecht en Sieger Homan