Koningsdag 2023

Op 27 april vieren we in Nederland én Hooglanderveen de verjaardag van onze Koning Willem-Alexander. In 2023 ontmoeten we elkaar weer bij de Hoi-Berg en op het Disselplein!

0Dagen0Uren0Minuten0Seconden

26 & 27 april

Koningsdag 2023 in Hooglanderveen

Woensdag 26 april
Koningsnacht Pubquiz

Woensdagavond 26 april vindt de tweede Koningsnacht Pubquiz plaats. Weet jij alles over oranje, het koningshuis, de actualiteit, sport of geschiedenis? Aanmelden kan hier! Aanvang 20:00u. Locatie: de Dissel.

Donderdag 27 April
Programma Koningsdag

Zie hieronder het programma van Koningsdag 2023 in Hooglanderveen.
Het programma liever als print voor thuis? Download het programma dan hier.

 • 08:45U - Aubade en vlag hijsen
  Locatie: de Hoiberg (t.o.v. de st. Joseph kerk)

  Met medewerking van muziekvereniging Animato.

 • 9:30 - 11:30u Fotospeurtocht
  Leuk om samen met de kids (0-12 jaar) te doen! Aanmelden via deze link

  Startlocatie: de Hoiberg – starten tussen 9:30u en 10:30u

 • 11:00u Koningsdag 2023 op het grote scherm
  Kijk samen met andere Hooglanderveners naar het Koningsdagbezoek van de koninklijke familie aan Rotterdam. Uiteraard zijn er oranje tompoucen aanwezig.

  Locatie: de Dissel

Ochtend

Na het succes van de Vossenjacht in 2021 en 2022 is er voor de kinderen dit jaar een Fotospeurtocht in Hooglanderveen. Geef je hier op!

Middag

‘Ouderwets’ feest op en rond het Disselplein

 • 14:00 - 16:00u KLEEDJESMARKT
  Kleedjesmarkt voor de kinderen

  Locatie: schoolplein st. Josephschool

 • 14:30 - 16:30u Oranje Buiten
  • met o.a.: een stormbaan, de scouting, Bröcker Health en nog veel meer.

  • Locatie: Disselplein
 • 14:00 - 19:00u FEEST

  Locatie: Disselplein / de Dissel

  Met o.a.

  • Live DJ
  • Springkussens
  • Een loterij met prachtige prijzen

Achtergrond
de Aubade en het vlagprotocol

Aubade Hooglanderveen

Muzikale opening
De aubade

Ieder jaar is er de Aubade en ook veel ‘Hooglanderveners’ zijn bereid om hiervoor iets eerder uit bed te komen op Koningsdag. Maar, wat is een Aubade nu precies? Een Aubade is van oorsprong een rituele opvoering van een muziek- of zangstuk, die plaatsvindt in de morgen (aube = morgen in het Frans). Vroeger was een Aubade een manier van hofmakerij. Een ridder zingt zijn geliefde toe. Het kenmerkende hiervan is dat de uitvoering in het openbaar gebeurt.

In Nederland hebben we op Koningsdag de traditie van de Aubade. Hierbij zingt het Nederlandse volk de koning toe. Helaas is het niet zo dat de koning ieder jaar bij ons in Hooglanderveen of Amersfoort aanwezig is om deze lofzang in ontvangst te nemen. Daarom treedt de plaatselijke (loco)burgemeester op als vertegenwoordiger van de koning. Muziekvereniging Animato geeft jaarlijks invulling aan deze muzikale opening van Koningsdag, waarbij ook het Wilhelmus en het Hooglanderveens Volkslied worden gespeeld en de vlag zal worden gehesen.

Hoe ‘heurt’ het eigenlijk?
Vlaginstructies

Als u de vlag wilt uithangen, mag u dat doen op alle dagen van het jaar. Bijvoorbeeld bij een feestelijke gebeurtenis als een huwelijk of het slagen voor een examen. Er is geen wet die vlaggen verbiedt of bepaalt hoe u moet vlaggen. U bent dus nooit strafbaar als u de vlag uithangt.

Wel zijn er gebruiken en regels (protocol) voor het uithangen van de vlag. Zo mag een gehesen vlag nooit de grond raken of het verkeer hinderen. Ook is het de gewoonte dat u de vlag niet laat hangen tussen zonsondergang en zonsopkomst. Wilt u de vlag ’s nachts wel laten hangen? Dan is het goed gebruik de vlag te verlichten, waardoor de kleuren goed zichtbaar zijn. Wilt u meer weten over het gebruik van de Nederlandse vlag? Of wilt u weten op welke bijzondere dagen het in Nederland gebruikelijk is te vlaggen? Bekijk dan de nationale vlaginstructie.

Op Koningsdag en op de verjaardagen van de leden van het Koninklijk Huis wordt de vlag uitgestoken met oranje wimpel. Bij alle andere gelegenheden wordt de vlag zonder oranje wimpel gevoerd.

© 2020 Oranjevereniging Hooglanderveen - Foto's RVD, Gemeente Amersfoort, Robin Utrecht en Sieger Homan