4 Mei – Herdenken

Op 4 mei herdenken we in Nederland om 20.00 uur met twee minuten stilte alle oorlogsslachtoffers. Namens Hooglanderveen zal het bestuur van de Oranjevereniging na de twee minuten stilte een krans leggen bij de gedenknaald in Hoogland. Iedereen is van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

4 mei

Op 4 mei herdenken we tijdens de Nationale Herdenking  de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien. Op uitnodiging van het Oranjecomité Hoogland herdenken we dit elk jaar samen.

Twee minuten
stilte

Op 4 mei herdenken we om 20.00 uur met twee minuten stilte alle oorlogsslachtoffers bij de Gedenknaald (hoek Zevenhuizerstraat / Hamseweg) in Hoogland. Iedereen is van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

Herdenken met een
Kranslegging

Kransen worden gelegd door de gemeente Amersfoort, Oranjecomité Hoogland en Oranjevereniging Hooglanderveen, Vereniging Dorpsbelangen Hoogland en Belangenvereniging Hooglanderveen, de geloofsgemeenschap Amersfoort Noord en basisschool De Horizon uit Hoogland.

  • 20.00u Twee minuten stilte bij De Naald in Hoogland
    Deze gedenknaald herinnert ons aan de 29 Hooglanders die omkwamen in het oorlogsgeweld in de periode 1940 – 1945.

Kinderen

Het Oranjecomité Hoogland wil de herinnering aan de (gevolgen van de) Tweede Wereldoorlog door blijven geven aan de volgende generatie. Daarom betrekken we kinderen uit Hoogland en Hooglanderveen bij de Dodenherdenking.

Bevrijdingsdag

Na de herdenking op 4 mei vieren we op 5 mei 75 jaar vrijheid. Vier dit met ons mee in Hooglanderveen.

  • 17:00 - Vrijheidsmaaltijd
    Disselplein
  • 20:00 - Bevrijdingsconcert
    De Hoi-Berg

Achtergrond
Verhalen uit de oorlog en de bevrijding

Verhalen uit ‘40 – ’45
Hooglanderveen

De herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog van Hannes Traa uit Hooglanderveen, zijn opgetekend door zijn zoon Gerard en in vier delen terug te lezen op de website van de Historische Kring Hoogland en verschenen in De Bewaarsman. De verhalen geven een goed beeld van hoe een Hooglandervener de periode 1940 – 1945 heeft beleefd.

Ontdek
Amersfoort Bevrijd

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland en dus ook Amersfoort werd bevrijd. De provincie Utrecht en de gemeente Amersfoort besteden aandacht aan de herdenking en bevrijding van Amersfoort in de Tweede Wereldoorlog.

Van 20 januari t/m 29 mei 2020 is de nieuwe tentoonstelling ‘Amersfoort bevrijd. Vreugde & verdriet’ te zien op de derde verdieping van het Eemhuis. Unieke foto’s, dagboekfragmenten en amateurfilmbeelden in kleur geven een beeld van Amersfoort tijdens de Tweede Wereldoorlog. De tentoonstelling is samengesteld door historicus en gastconservator Richard Hoving.

De tentoonstelling is vanaf 20 januari gratis te bezoeken in het Eemhuis. Bekijk hier de openingstijden.

© 2020 Oranjevereniging Hooglanderveen - Foto's RVD, Gemeente Amersfoort, Robin Utrecht en Sieger Homan