4 mei – Herdenken

Op 4 mei herdenken we in Nederland om 20.00 uur met twee minuten stilte alle oorlogsslachtoffers. Namens Hooglanderveen zal het bestuur van de Oranjevereniging na de twee minuten stilte een krans leggen bij de gedenknaald in Hoogland. Iedereen is van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

4 mei

Op 4 mei herdenken we tijdens de Nationale Herdenking  de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien. Op uitnodiging van het Oranjecomité Hoogland herdenken we dit elk jaar samen.

Twee minuten
stilte

Op 4 mei herdenken we om 20.00 uur met twee minuten stilte alle oorlogsslachtoffers bij de Gedenknaald (hoek Zevenhuizerstraat / Hamseweg) in Hoogland. Iedereen is van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

Herdenken met een
Kranslegging

Programma

Voorafgaand aan de herdenking is er een Oecumenische dienst in de Inham aan de Hamseweg. De dienst begint om 19.00 uur en eindigt rond 19.45 uur. De kerkgangers lopen na de dienst in de Inham in een stoet achter de trommelaars aan naar de gedenknaald in Hoogland.

20.00 uur start het Taptoe signaal, gevolgd door twee minuten stilte. Om 20.02 uur klinkt het Wilhelmus door muziekvereniging Sint Caecilia en St. Martinus koor i.s.m. projectkoren. Daarna worden kransen gelegd.

Leerlingen van basisschool St. Joseph uit Hooglanderveen dragen een zelfgeschreven gedicht voor.

Rutger Poelakker uit Hooglanderveen doet een voordracht.

Daarna worden de namen op de gedenknaald voorgelezen en kunnen er bloemen bij de gedenknaald worden gelegd.

  • 20.00u Twee minuten stilte bij De Naald in Hoogland
    Deze gedenknaald herinnert ons aan de 29 Hooglanders die omkwamen in het oorlogsgeweld in de periode 1940 – 1945.

Kinderen

Het Oranjecomité Hoogland wil de herinnering aan de (gevolgen van de) Tweede Wereldoorlog door blijven geven aan de volgende generatie. Daarom worden kinderen uit Hoogland en Hooglanderveen betrokken bij de Dodenherdenking.

Achtergrond
Verhalen uit de oorlog en de bevrijding

Verhalen uit ‘40 – ’45
Hooglanderveen

De herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog van Hannes Traa uit Hooglanderveen, zijn opgetekend door zijn zoon Gerard en in vier delen terug te lezen op de website van de Historische Kring Hoogland en verschenen in De Bewaarsman. De verhalen geven een goed beeld van hoe een Hooglandervener de periode 1940 – 1945 heeft beleefd.

© 2020 Oranjevereniging Hooglanderveen - Foto's RVD, Gemeente Amersfoort, Robin Utrecht en Sieger Homan