De dorpswekker!!!

Wek Hooglanderveen voor Koningsdag!

Laat je horen, Fluit Hooglanderveen wakker op zaterdagochtend 27 april tussen half 8 en acht uur ’s ochtends.

Eenmaal gewekt voor

Koningsdag?

Laat iedereen het om je heen horen dat Koningsdag begint! Als je op 27 april tussen 7.30u en 8.00u op buiten op je fluit blaast is het hele dorp wakker om de start van Koningsdag met ons te vieren op de Hoi-berg.

AUBADE
Want Koningsdag starten we in Hooglanderveen met elkaar bij de Hoiberg tijdens de ‘Aubade’! Onder muzikale begeleiding van Animato Hooglanderveen en in het bijzijn van burgemeester Lucas Bolsius wordt de Nederlandse vlag gehesen en worden o.a. het Wilhelmus en het Hooglanderveens volkslied ten gehore gebracht. Uiteraard mag je uit volle borst meezingen. Aanwezige kinderen maken kans op een hele leuke prijs die zeker de moeite waard is!
De presentatie is in handen van Dirk-Joost van Hamersveld. Tot zaterdagochtend 27 april 8.45uur!
Bekijk hier het hele Koningsdag programma.

Tradities in Hooglanderveen

Wat is een aubade?

Ieder jaar is er de Aubade en ook veel ‘Hooglanderveners’ zijn bereid om hiervoor iets eerder uit bed te komen op Koningsdag. Maar, wat is een Aubade nu precies? Een Aubade is van oorsprong een rituele opvoering van een muziek- of zangstuk, die plaatsvindt in de morgen (aube = morgen in het Frans). Vroeger was een Aubade een manier van hofmakerij. Een ridder zingt zijn geliefde toe. Het kenmerkende hiervan is dat de uitvoering in het openbaar gebeurt.

In Nederland hebben we op Koningsdag de traditie van de Aubade. Hierbij zingt het Nederlandse volk de koning toe. Helaas is het niet zo dat de koning ieder jaar bij ons in Hooglanderveen of Amersfoort aanwezig is om deze lofzang in ontvangst te nemen. Daarom treedt de plaatselijke (loco)burgemeester op als vertegenwoordiger van de koning. Muziekvereniging Animato geeft jaarlijks invulling aan deze muzikale opening van Koningsdag, waarbij ook het Wilhelmus en het Hooglanderveens Volkslied worden gespeeld en de vlag zal worden gehesen.

Volg ons

op Facebook en Instagram

Benieuwd naar de activiteiten van de Oranjevereniging Hooglanderveen? Houd onze pagina’s op Facebook en Instagram in de gaten!

© 2020 Oranjevereniging Hooglanderveen - Foto's RVD, Gemeente Amersfoort, Robin Utrecht en Sieger Homan